FAQ

Co jíst po cvičení?

Stravování a sport spolu velmi úzce souvisí. To, jak se před, během a po pohybové aktivitě stravujete, významně ovlivňuje váš výkon a vzhled vašeho těla. Stravou se dá mnoho napravit, ale i mnoho pokazit. Před samotnou úpravou stravování je třeba vždy zohlednit, co od daného sportování vlastně očekáváte – chcete zhubnout, nabrat svalovinu, celkově zmohutnět,...

Četla jsem, že tavené sýry nejsou zdravé. Jaký je váš názor?

Tavené sýry jsou v České republice velmi oblíbené. Jistě, sýry jsou zdravé a hrají v našem jídelníčku nezastupitelnou roli, je potřeba se ale umět v jejich široké nabídce správně orientovat. Výhodou tavených sýrů je, že jsou dobře rozstíratelné, mají dlouhou trvanlivost, celé spektrum příchutí a můžeme si vybrat od formy tučné až po light formu....

Jaký máte názor na dělenou stravu?

Princip dělené stravy spočívá v rozdělení potravin na tři velké skupiny (bílkovinnou, sacharidovou a neutrální – tukovou), pro které platí přesná pravidla kombinování. Základem dělené stravy je nejíst v rámci jednoho pokrmu dohromady bílkoviny se sacharidy. Podle průkopníků této teorie totiž vyžaduje každá živina odlišný způsob trávení (jedinou neutrální skupinou jsou tuky, které se mohou...

Slyšela jsem o bylince „stevie“ jako náhražce cukru. Kde ji mohu koupit?

Stevia rebaudiana (sladká tráva, medové lístky) je bíle kvetoucí tropický keřík, jehož domovinou je Paraguay, ale lze jej pěstovat i u nás ve skleníku či v bytě. Ačkoliv stévii v České republice známe poměrně krátce, v Japonsku a Číně má její užití tradici již po několik desítek let. Tato kytička představuje přírodní neenergetické sladidlo (neobsahuje...