Domácí musli tyčinky

Domácí müsli tyčinky

Ingredience:

  • 2 1/2 šálku ovesných vloček
  • 3/4 šálku slunečnicových semínek
  • 1/2 šálku kokosu
  • 1/3 šálku lněných semínek
  • 1/4 šálku chia semínek
  • špetka soli
  • 1/3 šálku medu
  • 1/2 šálku jablečného pyré / koupené dětské přesnídávky
  • 1/2 šálku arašídového/ mandlového másla
  • 1 lžička vanilky/ vanilkového extraktu

Postup:

1. Troubu předehřejeme na 180°C a čtvercový plech o hraně 20 cm vyložíme pečícím papírem. Nemusí to být nijak úhledně, klidně může přesahovat – aspoň se vám budou tyčinky lépe vyndávat.

2. Ve velké míse důkladně smícháme med, jablečné pyré, arašídové máslo a vanilku.

3. Přidáme zbývající ingredience – tj. ovesné vločky, slunečnicová, lněná, chia semínka, kokos a sůl. Se solí opatrně neb většina arašídových másel již sůl obsahuje tak abyste nepřesolili! “Suché” ingredience pořádně zamícháme do “mokré” směsi.

4. Vločkovou směs můžeme ochutnat, zda ji něco nechybí a pokud se vám zdá být perfektní, vysypeme ji na připravený plech. Těsto rozprostřeme po celé ploše plechu a vší silou ho přimáčkneme tak, aby bylo co nejvíc napěchované. Tento krok je velice důležitý, protože vám zaručí, že se vám nebudou müsli tyčinky po upečení drolit. Mně to jde nejlíp prsty, ale můžete k tomu použít třeba lžíci či jiné náčiní. Pečte 25 minut nebo dokud nebudou okraje hnědé.

Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Rozhodně není dobrý nápad müsli tyčinky krájet ještě za tepla – to se vám rozpadnou a vám zbyde jen drť. Nejlépe se müsli tyčinky krájí poté, co je vložíte na hodinku do mrazáku. při pokojové teplotě by müsli tyčinky měly vydržet 3-4 dny, jinak je lepší je zabalit do potravinářské fólie a dát je do ledničky, popř. na mrazák.

18 let

jsme s vámi