Doplňky stravy: Ano či ne?

Doplňky jsou v dnešní době velmi oblíbené, a to nejen mezi sportovci. Trh je přímo zaplaven obrovskou spoustou produktů různých značek, z nichž téměř každý zaručuje přínos pro naše zdraví. Jak se ale mezi těmito všemi výrobky vyznat a vybrat si opravdu kvalitní doplněk? A je vůbec potřeba si něco takového kupovat?

Zmatek na trhu s výživovými doplňky pramení z obrovských reklamních kampaní, které přesvědčily milióny lidí o nutnosti používání doplňkové výživy. Pravda je ale taková, že všechny potřebné makronutrienty (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrienty (vitaminy, minerální látky a stopové prvky) můžete snadno získat z přirozené stravy. Jedinou podmínkou je, že váš jídelníček bude racionální a pestrý.

Mnoho lidí žije v neustálém spěchu, stravují se nahodile tím, co jim právě přijde pod ruku, a namísto kvalitního spánku bojují proti únavě kávou či energetickým nápojem. Pokud se někdo rozhodne užívat doplňky, určitě by se měl jeho jídelníček řídit dle základních pravidel zdravého stravování.

Ani ten nejdokonalejší doplněk nedokáže nahradit přirozenou stravu.

Sportovní zátěž ve většině případů nezvyšuje spotřebu vitaminů, cvičením se totiž vitaminy nespalují. Doposud neexistuje důkaz, který by prokázal, že vitaminová suplementace zvyšuje výkonnost u lidí s adekvátní výživou. Sportovci (a nejen oni), kteří konzumují přímo megadávky vitaminových doplňků a různých suplementů, podporují nejen jejich výrobce, ale vytvářejí i předpoklady pro toxické reakce v organizmu.

Vysoké dávky vitaminu B6 mohou způsobit otupělost, ztráty svalové koordinace až ochrnutí, příliš mnoho vitaminu B3 může poškodit játra atd.

Vitaminy spoluřídí biochemické reakce v organismu, tělo neumí (až na pár výjimek), vitaminy samo vytvářet, a proto je musíme přijmout v potravě. Problém je přijmout tolik vitaminů, kolik je nutné pro udržení zdraví, ale nepřijmout ho příliš mnoho, aby nedošlo ke škodlivé reakci.

Stejně jako dostatečné množství vitaminů může člověk z přirozené stravy přijmout i minerální látky v ideálním množství. V tomto případě jsou nejhodnotnějšími zdroji obiloviny, luštěniny, ovoce a zelenina (výjimkou je železo, zinek a vápník – zejména u vegetariánů).

Mnoho nemocí souvisí s výživou, ale není zatím zcela jasné, zda-li má být přínos pro zdraví přisuzován antioxidantům (vitamin A, C, E), nebo zatím neobjeveným látkám, které jsou obsaženy v zelenině, ovoci a jiných zdraví prospěšných potravinách s vysokým obsahem těchto živin.

Pokud v současné době berete, nebo například uvažujete o doplňcích stravy či určité formě suplementace, obraťte se na výživového specialistu a společně s ním zvažte vhodnost obohacení vašeho jídelníčku těmito produkty. Výživoví specialisté Elixír studia vám rádi a zodpovědně poradí, abyste se cítili dobře, byli zdravější a plni energie.

 

Objednejte se

 

Staňte se odběrateli newsletteru Elixír studia. Pak vám nic z novinek ze světa zdravého životního stylu neunikne.

17 let

jsme s vámi