Jak nakupovat (dietní) proteinové tyčinky?

Ne každá proteinová tyčinka je kvalitní a obsahuje dostatečné množství bílkovin. Sepsali jsme pro Vás pár tipů na co si dávat pozor a jak postupovat při výběru té správné tyčinky!

 

  • Etiketa – každá etiketa obsahuje následující údaje, kterých je důležité si všímat. Na jejich základě můžete velmi snadno porovnávat jednotlivé výrobky.
  • Nutriční informace – zde najdete energetickou hodnotu, zastoupení bílkovin, tuků, sacharidů, vitaminů, minerálních látek a dalších přidaných složek ve 100g výrobku/ v 1 porci.
  • Složení = řádkový seznam, kde musí být uvedeny všechny složky v jejich použité formě. Pořadí složek je dáno jejich množstvím. Na prvním místě ve složení je tedy složka, které je ve výrobku nejvíce, poslední místo v seznamu zaujímá složka, které je v produktu nejméně. Složení vám poskytne nejvíce skrytých informací o daném produktu. Při srovnávání jednotlivých tyčinek se zaměřte především na obsah bílkovin, tuků a jednoduchých cukrů. Obsah bílkovin by nikdy v proteinové tyčince neměl být nižší jak 28g/100g výrobku. Ideální obsah bílkovin je 30-32g/100g výrobku. Obsah tuku by neměl přesahovat 16g/100g výrobku (ideálně pod 14g tuku/ 100g výrobku). V opačném případě je taková tyčinka poměrně kalorická. Zde platí pravidlo: Čím více tuku, tím méně bílkovin (nízká nutriční, ale za to vysoká kalorická hodnota).
  • Dobrá rada – sledujte složení bílkovinného spektra. Dejte přednost tyčinkám, které obsahují kvalitní zdroje bílkovin (např. mléčná/sojová bílkovina). Za nekvalitní zdroj se považuje kolagen či želatina (jejich velkou slabinou je nízký obsah esenciálních aminokyselin. Jedná se o často používaný zdroj z důvodu nízké ceny). Zdrojem želatiny jsou např. hovězí kůže, prasečí špárky (nohy), části kostry atd., které se následně v procesu výroby zbavují ochlupení a tuku a za pomocí kyseliny se štěpí a homogenizují do konečné podoby, jejíž název je hydrolyzovaná želatina, kolagen, atd. Pokud tedy daná proteinová tyčinka nebo i jiný podobný produkt (tekuté aminokyseliny a další) obsahuje hydrolyzovanou želatinu, jedná se z hlediska kvality produktu o neplnohodnotnou, „nastavenou“ bílkovinu (výjimkou jsou produkty, které se zaměřují přímo na zdraví kloubního aparátu).
  • Chuť a stravitelnost – nebojte se vyzkoušet více zdrojů a v rámci kroku číslo 1 si vyberte tyčinku, která vám nejvíce „sedí“.

17 let

jsme s vámi