Celerový pekáček s ořechy

(2 porce)

Máte rádi celer? Tato výjimečná rostlina, je totiž bohatá na bílkoviny, vitaminy (především vitaminy B1, B2, B3 a C) a minerální látky (vápník, sodík, draslík, hořčík a fosfor), obsahuje velké množství éterických olejů, které jsou hlavními původci jeho typického aroma. Vysoký obsah těchto látek slouží jako ochrana rostliny proti plísním, bakteriím a jiným vetřelcům.

Postup:

Troubu předehřejeme na 180 °C. Celer oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na velmi tenké plátky, nejlépe na kuchyňském robotu. Pokapeme olejem, osolíme, opepříme a promícháme. Rozprostřeme do zapékací nádoby. Zalijeme vývarem a pečeme 40–45 minut. Poté posypeme ořechy, rozdrobeným sýrem a zapékáme ještě 15 minut dozlatova.

Ingredience:

1/2 bulvy celeru
1 lžíce ořechového oleje
sůl a pepř, zeleninový vývar (150 ml)
malá hrst vlašských ořechů nasekaných nahrubo
sýr s modrou plísní (jako je Bleu d’Auvergne nebo niva, 50g)

17 let

jsme s vámi