Jahelník

(12 porcí)

Jáhly jsou loupaná zrnka prosa, která vynikají svým vysokým obsahem zdraví prospěšných látek, konkrétně obsahem minerálních látek (zinek, fosfor, draslík, hořčík, železo, měď,…), vitaminů(především skupiny B) a vlákniny. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, takže se jich nemusí obávat ani ti, kteří trpí intolerancí lepku.

Pokud se jáhly stanou pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, zlepší se vám postupně kvalita vlasů, nehtů i zubů.

Postup:

Jáhly připravíme dle návodu a necháme vychladnout. Žloutky, polovinu cukru, skořici, rozinky a ořechy vmícháme do vychladlých jahel. Z bílků ušleháme sníh a pozvolna do něj zašleháme zbývající cukr (vyšleháme dohusta). Sněhovou pěnu jemně vmíchejte do jáhlové hmoty.
Do pekáče (vyloženého pečícím papírem) rozetřeme polovinu těsta, poklademe švestkami (či jiným oblíbeným ovocem) a překryjeme druhou polovinou těsta. Pekáč vložíme do trouby předehřáté na 160 stupňů. Pečeme asi hodinu.

Ingredience:

200 g jahel (loupané proso)
sůl
4 vejce, bílky a žloutky zvlášť
150 g moučkového cukru
½ lžičky mleté skořice
100 g rozinek
100 g vlašských ořechů
200 g sušených švestek

17 let

jsme s vámi