Tabbouleh

(2 porce)

Nejznámějším pokrmem z bulguru je salát Tabbouleh (původem z Libanonu) – ochutnejte!

Postup:

Bulgur nasypeme do větší misky, zalijeme vodou a necháme půl hodiny odstát. Nabobtnalý bulgur vysypeme do síta, necháme okapat, pak jej teprve dáme do mísy. Šalotku a petrželku pokrájíme nadrobno. V míse ji důkladně promícháme s bulgurem. Pokud při tom šalotku promneme mezi prsty, cibulové aroma se krásně uvolní. Poté přidáme nasekanou petrželku, mátu a zamícháme.

Čerstvě vymačkanou šťávu z citronu nalijeme do menší nádoby s uzávěrem, ochutíme solí, pepřem, olivovým olejem a důkladně promícháme. Zálivkou přelijeme salát a přidáme na drobounké kousky pokrájená rajčata. Zamícháme, mísu zakryjeme potravinovou folií a dáme chladit do lednice.

Před servírováním salát ještě zlehka pokropíme citronovou šťávou.

Ingredience:

100g bulguru
470 ml vody
8 dkg nasekané čerstvé petrželky
3 šalotky
1 dkg nasekané máty
2 lžíce citronové šťávy
lžička soli
lžička čerstvě umletého pepře
60 ml extra virgin olivového oleje
2 zralá pevná rajčata (olopaná a bez semínek)
křupavé listy hlávkového nebo ledového salátu na ozdobu

 

Na dresink:

60 ml čerstvé citronové šťávy, půl lžičky soli

17 let

jsme s vámi