Recepty na rostlinná mléka
Čím dál častěji se můžete dočíst, že mléko a mléčné výrobky zahleňují, překyselují a celkově zatěžují organismus. Ať už jste tohoto názoru či úplně jiného, doporučujeme ozvláštnit jídelníček některým z tzv. „rostlinných mlék“, které vašemu tělu dodají nejen spoustu tekutin, ale především vitaminy, minerální látky, enzymy a mnohdy i velké množství vlákniny!
KOKOSOVÉ MLÉKO
Kokosové mléko můžete poměrně snadno zakoupit v obchodě. Pokud si chcete zkusit vyrobit domácí, není to nic složitého. Zalijte strouhaný kokos horkou vodou (ne vařící), nechte chvíli odstát a rozmixujete. Poté můžete ještě přecedit přes sítko/ plátno.
SEZAMOVÉ MLÉKO
Pomelte šálek sezamových semínek, zalijte třemi šálky studené vody a nechte pár hodin odstát. Poté rozmixujte na tekutinu bílé barvy a přecedíme přes sítko.
KONOPNÉ MLÉKO
Menší hrnek konopných semínek + vetší hrnek vody a nechte přes noc nabobtnat. Poté vodu slijte a přidejte čerstvou v poměru 1:2 (semínka/voda), rozmixujte a přeceďte přes sítko.
RÝŽOVÉ MLÉKO
100 gramů natural rýže propláchněte (nevařte!!!), zalijte litrem čerstvé studené vody a nechte cca 3 hodiny při pokojové teplotě. Pak pečlivě rozmixujte a přeceďte přes sítko/ plátno.
MAKOVÉ MLÉKO
Zhruba 150 gramů čerstvě mletého máku zalijte litrem vody a nechte á 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě, občas promíchejte. Poté směs pečlivě rozmixujte a přeceďte.
MANDLOVÉ MLÉKO
150 gramů mandlí nasekejte nebo rozmixujte. Zalijte litrem studené vody a nechte á 3 hodiny luhovat, občas promíchejte. Poté pečlivě rozmixujte. Můžete přecedit.
Jak můžete vidět, není to nic složitého na výrobu, tak jen směle do toho ;) !!!
Každé „mléko“ si můžete zdravě dosladit dle chuti javorovým/ agáve sirupem, palmovým cukrem či medem ;)
Mléka jsou báječná i v kombinacích s mixovaným ovocem (smoothies)