Recepty na rostlinná mléka

Čím dál častěji se můžete dočíst, že mléko a mléčné výrobky zahleňují, překyselují a celkově zatěžují organismus. Ať už jste tohoto názoru či úplně jiného, doporučujeme ozvláštnit jídelníček některým z tzv. „rostlinných mlék“, které vašemu tělu dodají nejen spoustu tekutin, ale především vitaminy, minerální látky, enzymy a mnohdy i velké množství vlákniny!

 

KOKOSOVÉ MLÉKO

Kokosové mléko můžete poměrně snadno zakoupit v obchodě. Pokud si chcete zkusit vyrobit domácí, není to nic složitého. Zalijte strouhaný kokos horkou vodou (ne vařící), nechte chvíli odstát a rozmixujete. Poté můžete ještě přecedit přes sítko/ plátno.

 

SEZAMOVÉ MLÉKO

Pomelte šálek sezamových semínek, zalijte třemi šálky studené vody a nechte pár hodin odstát. Poté rozmixujte na tekutinu bílé barvy a přecedíme přes sítko.

 

KONOPNÉ MLÉKO

Menší hrnek konopných semínek + vetší hrnek vody a nechte přes noc nabobtnat. Poté vodu slijte a přidejte čerstvou v poměru 1:2 (semínka/voda), rozmixujte a přeceďte přes sítko.

 

RÝŽOVÉ MLÉKO

100 gramů natural rýže propláchněte (nevařte!!!), zalijte litrem čerstvé studené vody a nechte cca 3 hodiny při pokojové teplotě. Pak pečlivě rozmixujte a  přeceďte přes sítko/ plátno.

 

MAKOVÉ MLÉKO

Zhruba 150 gramů čerstvě mletého máku zalijte litrem vody a nechte á 3 hodiny luhovat při pokojové teplotě, občas promíchejte. Poté směs pečlivě rozmixujte a přeceďte.

 

MANDLOVÉ MLÉKO

150 gramů mandlí nasekejte nebo rozmixujte. Zalijte litrem studené vody a nechte á 3 hodiny luhovat, občas promíchejte. Poté pečlivě rozmixujte. Můžete přecedit.

 

Jak můžete vidět, není to nic složitého na výrobu, tak jen směle do toho ;) !!!

Každé „mléko“ si můžete zdravě dosladit dle chuti javorovým/ agáve sirupem, palmovým cukrem či medem ;)

Mléka jsou báječná i v kombinacích s mixovaným ovocem (smoothies)

18 let

jsme s vámi