Recepty

Salát z quinoy s kozím sýrem

(2 porce) Quinoa je ceněna hlavně pro svoji vysokou nutriční hodnotu. Obsahuje velké množství vlákniny, 16-20% bílkovin (díky vysokému zastoupení esenciálních aminokyselin se velmi podobá sóje), představuje dobrý zdroj fosforu, vápníku, hořčíku, železa, zinku, draslíku, mědi, manganu a síry, kdy obsah těchto látek závisí převážně na vlastnostech půdy, kde rostlina vyrostla. Obrušováním semen se obsah...

Slepičí vývar se zázvorem

Zázvor je koření získávané z oddenků stejnojmenné rostliny. Toto koření vyniká nejen svojí výraznou pryskyřičnou vůni, ale také svým příznivým působením na lidské zdraví.

Domácí chalva

Chalva je sladkost původem z Balkánu, kterou znali již staří Sumerové. Tato pochoutka je vyráběna ze sezamových a slunečnicových semínek, které se pomelou a smíchají s medem a cukrem. Do vzniklé hmoty se běžně přidávají různé druhy oříšků, rozinky, kakao, skořice, kardamom.

Jahelník

(12 porcí) Jáhly jsou loupaná zrnka prosa, která vynikají svým vysokým obsahem zdraví prospěšných látek, konkrétně obsahem minerálních látek (zinek, fosfor, draslík, hořčík, železo, měď,…), vitaminů(především skupiny B) a vlákniny. Jáhly jsou přirozeně bezlepkové, takže se jich nemusí obávat ani ti, kteří trpí intolerancí lepku. Pokud se jáhly stanou pravidelnou součástí vašeho jídelníčku, zlepší se...